Verwijderen van antifouling is geen fijne klus en het is ook nog eens erg zwaar. Maar met het goede gereedschap en handige tips scheelt het al een heel stuk. En wat ook belangrijk is dat de gelcoat zo min mogelijk wordt beschadigd. Wij van Joosten Watersport doen dit werk regelmatig in het jaar. En natuurlijk vinden wij het ook niet fijn om het te doen. Maar wanneer het onder waterschip hellemaal kaal is ben je altijd weer erg blij en begint het leuke werk ( schilderen van een mooie strak Epoxy systeem met daarop nieuwe antifouling) Stapsgewijs maak ik duidelijk welke manieren er zijn om je antifouling makkelijk te verwijderen.
Voor het verwijderen van antifouling op een polyester ondergrond gebruiken veel mensen een krabber of een schuurmachine. Op zich is het gebruik van een krabben geen probleem alleen is het erg belangrijk dat verwijderende antifoulig of te wel het afval goed wordt opgevangen. Wij van Joosten Watersport gebruiken van gelplaine de pro schraper krabber. Deze krabber heeft zijn eigen aansluitstuk om een stofzuiger aan te sluiten. Dit scheelt veel schoonvegen, brokjes antifouling verwijderen uit je ogen neus mond, oren en haar.
ondanks je veiligheidsbescherming gaan ze er toch zitten.
Een schuurmachine is een handige manier om het gekrapte oppervlakte te schuren. Gebruik een schuurmachine nooit bij het begin van de klus. Wanneer het onderwaterschip nog onder de antifoulig zit, is deze erg lastig met een schuurmachine te schuren. Kleine stukje antifouling gaan door de warmte verstopt zitten in de schuurvel van de schuurmachine. Hierdoor blijf je aldoor wisselen van een nieuwe schuurvel en gaat het 10 x langzamer dan krabben. Krabben lijkt een grote klus maar is tot nu toe nog steeds de makkelijkste manier om je antifoulig te verwijderen en je gelgoad zo min mogelijk te beschadigen.
Natuurlijk zijn er meer manieren om je antifoulig te verwijderen. Zo als bijvoorbeeld waterstralen, schillen, afbijt, en branden. Al deze manieren hebben veel voor delen maar ook nadelen. Wij van Joosten Watersport maken soms gebruik van een schilmachine. Deze schilmachine kan zeer goed worden afgesteld maar blijft de gelcoad beschadigen en zorgt dus voor veel plamuur werk.
Wij gebruiken echter alleen de schilmachine wanneer er een onderwater schip osmose bevat. Deze schilmachine haalt de gelcoat er af en zorg door vakundig werk zeer goed resultaat. Ook deze machine heeft een stofzuiger aansluiting.
Wanneer de antifouling verwijderd is van het onderwaterschip is het nu bedoeling dat het onderwaterschip wordt geschuurd. Zit er nog wat rest antifouling is dat geen probleem. Je zult merken bij het schuren dat je daar iets vaker over heen moet bewegen en ook je schuurvel vernieuwen. Het beste is om een schuurmachine te gebruiken die excentrisch draait dus niet roterend. Roterende machines zijn eigenlijk slijpmachines deze gaan vaak te snel en beschadigt de gelcoad te veel. Wij gebruiken de Rotex van Festool deze kan beide zowel excentrisch al roterend. Ook heeft die een aansluit mogelijkheid voor een stofzuiger.
Kleine beschadigingen die zijn veroorzaakt tijdens het krabben kan je het beste laten zitten. schuur deze niet weg maar schuur er over heen. Wanneer je deze gaat wegschuren ga je eigenlijk kuilen maken. En dat is zonde van de mooie lijn van het schip. Ook kleine kuilen zijn later erg zichtbaar. Probeer ook bij het schuren de schuurmachine van boven naar beneden bewegen en van links naar rechts. Laat de machine niet te veel op één plaats en kant deze vooral niet.! Wel gaat het dan lekker snel maar ook dan maak je kuilen. Wanneer het onderwaterschip hellemaal is geschuurd inclusief waterlijn. Gaat het mooie werk beginnen.
Even wat dingen op een rijtje:
- Gebruik een excentrisch schuurmachine. Liefst één met uitblaas voor stofzuiger anders een stofzak.
- Gebruik korrelgrofte P100 of p120
- Maak de beweging van links naar rechts en van boven naar beneden ( of andersom) blijf niet op één plek. Beweeg genoeg!
- Kant de schuurmachine niet.
- Maak van de krapschade geen kuil.
- slijp de hoekjes af van de schraper (voorkomt veel schade in gelcoat)
- verwissel ook het mesje af en toe! ca. 3 mesjes op 10 mtr boot
Nogmaals het is geen mooie klus maar wel eentje met een mooi resultaat